Почивки Малдиви

Полезна информация за Почивки Малдиви
Малдиви
Малдиви (Maldives или Republic of Maldives)

Континент - Азия (Asia)
Столица - Мале (Male)
Официален език - Дивехи (Dhivehi), широко използван е Английски (English)
Парична единица - Малдивска Рупия/Руфия (Maldivian Rufiyaa - MVR); 1 рупия/руфия = 100 лаари (laari), Американски долар (USD) в курортите и кр.карти
Часова зона - UTC+5
Телефонен код - +960
Площ – 300 кв.км
Население - 392 хил. (2022)
Посока на движението - ляво
Унитарна Президентска Конституционна Република
Член - основател на ЮжноАзиатската Асоциация за регионално Сътрудничество (SAARC), член на ООН (UN), Общността на Нациите (Commonwealth), Организацията за Ислямско Сътрудничество (OIC), Движението на Необвързаните (NAM), Световната Банка (WB) и др.

Малдивите (Maldives) са островна държава в Арабско море, част от Индийският океан. Те са най-малката Азиатска държава (територия - 300 кв.км, население – 392 хил.). Представлява архипелаг от 2 паралелни вериги с 26 атола, които пресичат Екватора. Атолните вериги се състоят от 1196 коралови о-ва (от които само около 200 населени), заобиколени от коралови рифове. Всеки атол има по 5-10 населени острова и 20-60 ненаселени. Простират на територия от 90 000 кв.км, което прави Малдивите една от най-разпръснатите на голяма територия държави в света. Малдивите са най-ниската държава - средната надморска височина е 1,5 метра, като най-високата точка е 2,3 метра. Столицата на островната държава е Мале (Male) и се намира на най-големия атол. На островите няма реки, което е причината за недостиг на питейна вода.
Официалният език е Дивехи (Dhivehi), който се отнася към групата на индо-европейските езици. Широко използван е Английският език, особено в търговската сфера.
Малдивите са ислямска държава (от 12 век). Официалната религия за цялото население е Сунитски ислям.
Продажбата и консумацията на алкохол са строго забранени, с изключение на курортите.
Нивото на грамотност е 96 процента.
Националното цвете е Pinkrose (Rosa Polyantha).
Националното дърво е Кокосовата палма (Coconut Palm /Cocos nucifera). Среща се навсякъде из островите. Освен кокосови палми има и хлебни дървета, банани и по рядко манго.
Националният плод е Маракуя (Passion Fruit).

Водите на Малдивите крият богат и красив подводен свят – разноцветни гущери, хлъзгави змии, костенурки, делфини, акули чук, плъзгащи се през масивните коралови рифове, скатове по дъното на океана, хиляди и хиляди стада красиви цветни рибки.
Популярни места за гмуркане са Sun Island, Broken Rock, Maaya Thila, Banana Reef и Alimatha Jetty.
Малдивите са дом на 5 от 7-те вида морски костенурки в света: костенурките Olive Ridley, шипоглавата (the loggerhead), кожестата (the leatherback), зелената костенурка (green turtle) и ястребовата костенурка (the hawksbill).
Националната птица е Белогуша водна кокошка (Kanbili).
Националното животно – Жълтопера риба-тон (Thunnus albacares).
Поради много ниската си средна надморска височина, покачване нивото на океана и засилваща се ерозия на земята, Малдивите потъват в океана.
В Малдивите през 2009г. се провежда първото в света подводно заседание на кабинета, с цел да се подчертаят проблемите, свързани с изменението на климата и покачване нивото на океана.
Икономиката на страната се базира предимно на туризма, риболова, корабоплаването и търговията, както и добива на бисери и корали.
Около 600 000 туристи годишно посещават архипелага.
Умереният климат, кристално-чистите сини води на океана, белите пясъчни ивици, разнообразния подводен свят и възможността за практикуване на водни спортове целогодишно прави Малдивите (Maldives) привлекателна дестинация.
Най-подходящото време за посещение на Малдивите е от ноември до април, когато е сухият сезон.
Температурите са между 24°C и 33°C през цялата година.
Първият курортен комплекс e открит през 1972 година.
Белият цвят на пясъка по плажовете на островите се дължи на факта, че пясъка е от коралин, а не от кварц като другите. Този вид пясък е много рядък (едва 5% от всички плажове в света).
На Малдивите слънчевата светлина пада почти под ъгъл от 90 градуса, поради близостта до екватора. Използването на слънцезащитни продукти с висок фактор (50+) е задължително.
Най-голямото летище в страната е международното летище Велана (Velana International Airport), разположено близо до столицата Мале и свързано с мост.
На Малдивите има 3 начина за придвижване между островите - с вътрешен полет, с хидроплан или с лодка.
Традиционната малдивска лодка се нарича дхони (dhoni).

Традиционната малдивска кухня (Dhivehi Cuisine) се основава на 3 основни продукта :
- кокосови орехи (под формата на мляко, олио или настъргани върху ястието),
- риба (напр. риба- тон е основна съставка в много ястия)
- и варива (като ориз , сладки картофи).

Типичната малдивска закуска Mas huni - представлява ситно нарязани и смесени парченца от риба тон, лук, кокос и чили, обикновено в комбинация с прясно изпечен плосък хляб роши (подобно на индийско чапати) и подсладен горещ чай.
Уикендът на Малдивите е петък и събота, вместо всеобщо познатите събота и неделя.
Малдивите (Maldives) са основани от индийски принц, изпратен в изгнание (около 270г. пр.н.e.) от кралство Калинга (Kalinga). Смята се, че Шри Сорудасаруна Адетия (Sri Soorudasaruna Adeettiya) е първият крал на острова и е основал династията Адетта на Малдивите.
Любимият спорт на Малдивите е футбола.