Какви подаръци да вземете от Кабо Верде

03.11.2022
Какви подаръци да вземете от Кабо Верде
Пазаруването в Кабо Верде (Cabo Verde) привлича с оживени колоритни пазари (където има възможност да се пазарите), супермаркети и магазинчета с уникални ръчно изработени  изделия като африкански маски и текстил, бижута, дрехи, керамика и изделия от дърво и вулканични сувенири.
 • Африкански текстил
Памучни тъкани, ръчно изрисувани с техника батик. Използват се бои с особени съставки, кото позволява на батика да запазва първоначалната си красота достатъчно дълго. Ярки цветове, необичйни модели, невероятно качество. Местните шият от тези тъкани дрехи и телстил за дома. Дизайнът на много от нещата е своеобразен и си заслужава да се купи парче батик (и да се ушие нещо от него) или палантин (голям шал), покривки за маса, парео.
Най-голям избор на текстил и дрехи в африкански стил има на пазарите (напр. в Прая (Praia) на централният пазар до футболния стадион има всичко) или в специализираните магазини.
- Предлагат се също чанти и портмонета от африкански текстил, качествено ушити и с ефектни дизайни (ориентировъчна цена – около 1000 ескудо).
 • Украшения и бижута
  •  Колоритни украшения от камъни и раковини. Изделията, които са ръчна изработка са особено красиви. Голямо разнообразие от тях има в занаятчийският център на остров Сан Висенте (Sao Vicente). 
  • Има също така много красиви украшения от корали (могат да се купят от пазарите) и
  • перли (от специализирани магазини). Срещат се както в чист вид, така и като инкрустации на други бижута (напр. сребърни). 
  • Ефектно изглеждат усуканите метални обици, гривни, висулки, направени от сребро, мед и др.материали.
 
 • Традиционални Карнавални дрехи (костюми) и аксесоари 
В Кабо Верде (Cabo Verde) обичат празниците. Традиционният карнавал се провежда всяка година през февруари в градовете Прая и Миндело.
Атмосферните дрехи, като костюми и шапки и различните аксесоари (като чаши с емблемата на карнавала) са изключително популярни.

 • Керамични изделия
Глината е основен ресурс, от който местните занаятчии изработват невероятно красиви изделия за всеки вкус – ярки гланцови вази, статуетки, съдове за хранене, чинии, саксии, традиционно изрисувани. Керамични изделия могат да се намерят във всяко селище и град. На остров Боа Виста (Boa Vista) има голяма фабрика, в която може да се види процеса на
изработка на керамиката, работата на майсторите и да се напазарува от специализирания
магазин.
 • Изделия от дърво (издълбано и изрисувано)
В Кабо Верде, както и в другите африкански страни от дърво се правят традиционните маски, различни фигурки (напр. на животни) и други дребни неща.
Сувенири от дърво може да се намерят в занаятчийските центрове (по-качествени и съответно по-скъпи) и по пазарите.
- Традиционни Африкански маски – заемат особено място в Африканската култура.Aсоциират се с ритуали и магически действия и олицетворяват духовете, тяхното същество. Маските са направени от натурално дърво, могат да бъдат цветни или едноцветни, с различна форма и размери. Срещат се почти на всеки ъгъл.
 •  Изделия от черупките на кокосовите орехи
Един необичаен и интересен подарък – чинии, кутийки и други.
 •  Вулканични сувенири
Едни от най-интерсните и търсени сувенири са вулканичните парченца – под формата на лавов камък върху подложка, амулети или издълбани фигурки. Има ги във всеки сувенирен магазин. Изделията от лава на вулкана Фого (Fogo) на едноименния остров, са на особена почит сред туристите.
 • Предмети, свързани с Сезария Евора (Cezaria Evora)

Музикални дискове, магнити, тениски и картички с лика на известната певица, родена на острова.
 • Украшения и фигурки от черупките на костенурките
Костенурките обитават много места на архипелага и се явават един от символите на Кабо Верде (Cabo Verde). Има голямо разнообразие – украшения, фигурки, кутийки (ковчежета), калъфи за очила, ключодържатели. Могат да се купят от всеки сувенирен магазин.
 • Плетени кошници
 
 • Малки килимчета и пътеки
 
 • виното „Fogo” - едно от най-качествените в света, гроздето за неговото производство се отглежда върху вулканична почва на о-в Фого (действащ вулкан). Селекцията от вина включва бели, червени вина и розе и се предлага навсякъде с етикети „Cha” Vinho do Fogo.
 
 • Kафе на зърна – кафето на зърна от плантациите на о-в Фого (Fogo), също е известно по цял свят със своите качества. На о-в Фого кафе се култивира от повече от 300 години. Идеалните условия – вулканични пощи и благоприятен климат са предпоставка за отглеждане на висококачествено кафе.
 
 • Мармалад от папая – невероятно вкусен
 
 • Сирене 
 Прая (Praia), о-в Сантяго (Santiago) – в столицата на Кабо Верде има множество магазини, но едни от най-добрите места за пазаруване са местните пазари (напр. Mercado de Sucupira). На о-в Сал (Sal) има много пазари (постоянни и временни), на които могат да се намерят отлични сувенири, както и сувенирни магазини (Buracona: The blue eye of Cabo Verde Shop) Санта Мария (Santa Maria), о-в Сал (Sal) –в южната част на острова е чудесна дестинация за пазаруване. Супермаркети, пазари (сред които Централния пазар - Mercado Municipal), множество цветни магазинчета около тях от където можете да купите най-различни неща – плажни дрехи и оборудване, маски, керамика, картини, текстил и дрехи, украшения. Няколко сувенирни магазинчета има в сградата на Старата Претегляща Къща при пристанището - една от най-интересните забележителности в града, където е ставало претеглянето и зареждането на солта.

Djinta Mo Art, L`Alambic Cabo Verde , Art&Craft (ръчноизработени детски дрехи, играчки от рециклирани материали), Sabor D`nos Ilhas – в района на Mercado Municipal, Beleza и др. Сао Филипе (Sao Filipe), Фого (Fogo) –намира се на вулканичния остров Фого. На пазара се предлага прясно уловена риба, местно произведени сирене и кафе на зърна, вино “Fogo” и конфитюри от екзотични плодове, невероятни сувенири (сред които от вулканичен камък).
На о-в Сан Висенте (São Vicente) Националния Занаятчийски Център е най-доброто място за покупка на сувенири.
Миндело (Mindelo), Сан Винсенте (São Vicente) – Сред най-интересните места за пазаруване са: няколко големи пазара (вкл. рибния пазар Mercado de Peixe), Културният Център (Centro Cultural do Mindelo), Art D`Cretcheu (в сградата на Културния Център), Capvertdesign+Artesanato (един от най-големите магазини на архипелага) и др.
На о-в Боа Виста (Boa Vista) оригинални сувенири могат да се намерят в Младежкия Занаятчийски Център, Art de Mar Boa Vista (уникални сувенири, различни от предлаганите наоколо).
На о-в Брава (Brava) – търговската зона на пристанището в селцето Фурна (Furna)
Всички новини